Daca acest sport este recomandat pentru oricine doreste sa-si mentina vitalitatea si starea de sanatate, cu atat mai mult este recomandat celor care sufera de diferite afectiuni.
Inotul este folosit nu doar ca activitate de recreere, ci si in scopuri terapeutice. Aceasta se datoreaza mai ales pozitiilor corpului in inot, solicitarea mai intensa a cailor respiratorii si nu in ultimul rand datorita apei.
Terapia acvatica este folosita inca din timpuri indepartate, cand chinezii, iar apoi romanii si grecii au pus bazele miscarilor in apa. Apoi, la inceput de secol XX se dezvolta hidroterapia si hidrogimnastica. Astfel s-a descoperit ca inotul este cea mai buna modalitate de activare a functiilor corpului si de a trata numeroase afectiuni.
Executarea miscarilor in apa prin inot este usurata in primul rand de legea lui Arhimede conform careia un corp scufundat intr-un lichid isi pierde o parte din greutate, aceasta fiind preluata de catre lichid. Drept urmare, si efortul muscular este mai putin obositor, avand chiar un efect tonifiant. De altfel, in multe afectiuni se recomanda asocierea inotului cu gimnastica medicala.
Cercetatorii au demonstrat ca practicarea regulata a inotului contribuie la vindecarea multor boli precum astm (prin antreanrea respiratiei), hernie de disc, dizabilitati fizice si motorii, autism si alte dureri musculare si articulare.
Vezi mai multe poze la: [Galerie Foto]
Inotul nu trebuie sa lipseasca din programul celor care au probleme cu coloana vertebrala (cifoza, lordoza, scolioza), precum si al celor cu afectiuni cardiovasculare sau reumatice.
Nu intamplator, kinetoterapeutii definesc inotul ca fiind "arta de a armoniza functiile aparatului respirator cu miscarile coordonate ale segmentelor, intr-un mediu atipic fiintei umane - apa", pentru a asigura propulsia corpului si echilibrul pe o suprafata instabila".
Cu alte cuvinte, corpul are nevoie sa se miste si intr-un mediu diferit fata de cel cu care e obisnuit, cu scopul de a-si regasi echilibrul. Dar efectele terapeutice ale acestui sport devin si mai vizibile atunci cand acesta este asociat si cu alti factori de mediu precum aer, soare, briza marii, etc.
Inapoi la pagina principala