Aqua Gym pre si post natal

Usurinta practicarii gimnasticii acvatice, in comparatie cu practicarea exercitiilor de gimnastica aerobica, explica preferinta si cerinta pentru acest tip de miscare din partea multor gravide, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, cand, datorita greutatii crescande, miscarile incep sa devina din ce in ce mai greoaie.

Dincolo de beneficiile miscarii in apa, trebuie mentionata si "starea de bine" pe care gravidele o mentioneaza in mod constant ca o au dupa practicarea unui asemenea program. Acest fapt a fost demonstrat de McMurry & all (1990) in articolul "The beta endorphin responses of pregnant women during aerobic exercise in water" care arata ca secretia de beta endorphine creste in mod semnificativ cand gravidele practica exercitii de gimnastica in apa

Efectele concrete ale gimnasticii acvatice constau in: imbunatatirea circulatiei sanguine si limfatice, imbunatatirea respiratiei, reglarea digestiei, reducerea edemelor, reducerea tensiunii articulatiilor si relaxare. La programele de gimnastica acvatica poate avea acces orice gravida deorece nu exista conditia existentei unor abilitati de inot, atata timp cat apa din piscina are o adancime corespunzatoare.

Restrictiile participarii la programele de gimnastica acvatica sunt legate de existenta unor afectiuni cum ar fi boli de inima, infectii, diabet, epilepsie si insuficienta respiratorie. Tot aici ar trebui mentionata inca o categorie de afectiuni, a caror aparitie este strans legata de sarcina si care, de asemenea, trebuie luate in considerate cu multa atentie, pentru a nu periclita evolutia normala a sarcini existente. Ele sunt avorturile spontane in antecedente, cerclajul colului uterin, hipertensiunea arteriala, intarzierea de crestere intra-uterina, membranele rupte.

Inapoi la pagina principala